02.07.2011 22:07

2011-03 Polévka ředkvičková jarní, Polévka petrželová, Koblihy masopustní, Likér žaludeční

Polévka ředkvičková jarní
Potřebujeme:
● 1,5 l vody
● 3 svazky mladých jarních ředkviček i se svěžími lístky
● 3 cibule
● Lžíci másla
● 2 dl smetany ke šlehání
● Muškátový oříšek
● Zelenou petrželku
● Sůl
(● 500 g hovězích nebo telecích kostí)
(● 1 dl bílého vína)
Postup:
Cibuli oloupeme a drobně nakrájíme, dáme na rozpuštěné máslo a krátce podusíme s drobně nakrájenými opranými lístky ředkviček a s částí nasekaných petrželových lístků. Zalijeme horkou vodou, osolíme, ochutíme špetkou strouhaného muškátového oříšku a vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Nakonec ve smetaně rozmícháme nahrubo nastrouhané ředkvičky, vlijeme do polévky, jen krátce prohřejeme, * promícháme a dochutíme solí. Před podáváním posypeme nasekanou zelenou petrželkou.
Pokud nechceme čistě zeleninovou polévku, můžeme do osolené studené vody dát vařit kosti a cibuli a lístky ředkviček a petržele zalijeme čistým vývarem.. Ochutíme muškátem, vaříme a pokračujeme jako předešle. (O povaze dnešní doby svědčí i moderní návrh na přidání vína. Přidávalo by se zde *.)

Polévka petrželová
Potřebujeme:
● 1,5 l vody
● 150 g kořenové petržele
● 30 g krupice
● 3 vejce
● 50 g sádla
● Tlučený pepř
● Zelenou petrželku
● Sůl
(● 500 g hovězích nebo telecích kostí)
Postup:

Petržel nakrájíme na nudličky a osmažíme na polovině sádla. Pak ji zalijeme horkou vodou, osolíme a vaříme. Na druhou polovinu sádla dáme usmažit do růžova krupici a jakmile je petržel měkká, dáme do polévky krupici a povaříme. Nakonec přidáme rozmíchaná vejce, sekanou zelenou petrželku a tlučený pepř.
Pokud nechceme čistě zeleninovou polévku, můžeme do osolené studené vody dát vařit kosti a nakrájenou a osmaženou petržel zalijeme čistým vývarem.. Vaříme a dále pokračujeme jako předešle.

Koblihy masopustní
Potřebujeme:
●2 ½ dl mléka
● 35 g droždí
● 80 g moučkového cukru
● 400 g hrubé mouky
● 100 g hladké mouky
● 60 g másla
● 3 žloutky
● 4 lžíce rumu
● Tužší zavařeninu
● Sůl
Postup:
Do 1 dl vlažného mléka rozemneme droždí, přidáme lžíci cukru, dvě lžíce mouky a necháme na teplém místě vykynout. Změklé máslo se zbytkem cukru a za přidávání žloutků utřeme do pěny. Přisypeme zbylou mouku, přilijeme rum, přidáme kvásek, špetku soli, postupně přilijeme zbylé vlažné mléko a zaděláme těsto. Dobře je propracujeme, poprášíme moukou a přikryté necháme kynout asi 50 minut.
Vykynuté těsto přeneseme na vál a vyválíme dva pláty. Pomocí tvořítka naznačíme kolečka. Do středu každého dáme lžičku zavařeniny a přiklopíme druhým plátem těsta. Tvořítkem vykrájíme koblihy a necháme ještě 20 minut kynout.
Koblihy usmažíme v oleji, položíme je na ubrousek a necháme zchladnout. Tradiční masopustní koblihy se nepolévají polevou, ale je dobré je pocukrovat.

Likér žaludeční
Potřebujeme:
● ¼ l čistého lihu
● 1 g sušené zeměžluče
● 1 g sušeného pelyňku
●1 g sušeného hořkého jetele
● 1 g celé skořice
● ¼ l svařené vody
Do lihu dáme zeměžluč, pelyněk, hořký jetel, a skořici, dolejeme vodu a necháme týden stát v zazátkované láhvi. Potom přecedíme do láhve, zazátkujeme a uschováme.

Český rok na vsi a ve městě, Pavel Toufar 2004, I. s. 131, II. s. 75
Staročeská kuchyně, Ervín Hodač, Josef Bajtek, Miloš J. Pulec 1970, s. 79 a 125

—————

Zpět


Po půl roce dokázáno
Čtěte jeho maily

Zničil Českou republiku

na příkaz shora
pomocí migrantů.

Zločince smích přejde.


Západní civilizaci nezničí ti zlí, ale dobří. Se zlými si dobří vždycky poradili. Ale s dobrými, kteří jsou v omylu a kteří si jen myslí, že konají dobro, ale ve skutečnosti konají zlo, si tato civilizace poradit neumí a tito dobří ji zničí. A nejde jen o nadpřirozené skutečnosti, kde jsou tito dobří v omylu a tak páchají zlo (Hus – husité, Luther – protestanti, Rahner – ekumenici). Předsudečné omyly dobrých se tragicky projevují i v záležitostech pozemských. Kolik je jen negativních předsudků vůči Rusku, kolik jen positivních předsudků o USA a EU! Kolik je jen negativních předsudků o katolickém státě a positivních předsudků o této atheistické civilizaci! Dobří, kteří žijí v předsudečných omylech, jsou nejnebezpečnějšími škůdci západní civilizace. I Desatero, podle svého výkladu, dodržují, a rozvracejí společnost. Dobří jsou bez hříchu a zničí svět.