04.04.2015 09:02

Názory republikánského českého politika; tedy až na to pohanění ruských médií, skleničku whisky a "více než kdokoli jiný"

Prezident Klaus se k polistopadovým událostem vyjádřil již v mnoha rozhovorech, článcích a knihách, přesto se v rozhovoru (s Janem Rovenským, nakladatelství Filosofia, 2014) objevily některé vzpomínky či myšlenky, které ještě zveřejněny nebyly, či je Václav Klaus neformuloval takto ostře či je formuloval jinak. Pokusili jsme se je vám níže představit.

Mečiar byl racionální středový homo politicus

Klaus se vyjádřil k rozdělení Československa a jeho aktérům, které si dle svých slov nepřál, ale které bylo dle něj nejspíš nevyhnutelné. „Pro mně byl tehdy hlavním exponentem rozdělení federace Michal Kováč (exprezident Slovenska – pozn.red.), Mečiar byl racionální středový homo politicus, který, kdyby objevil, že si většina Slováků přeje být s námi ve společném státě, tak o to bude bojovat. A také to byl člověk, který dokázal držet slovo, a v tomto smyslu byl kvalitním partnerem, jakého bych si pak v následující dekádě přál mít mezi svými domácími koaličními partnery, protože dvojice Kalvoda-Lux se takto nechovala,“ pochválil Klaus slovenského expremiéra a rýpl si do bývalých koaličních kolegů.

Předák ODA Jan Kalvoda dle Klause před rozdělením rozehrával protislovenskou „šovinistickou českou politiku“. Slovensko si podle něj odejít přálo, přesto se neobával násilí jako na Balkáně: „Na mne a na Václava Havla 28. října 1991 v Bratislavě vyletělo pár vajíček. Jedno jsem dokonce chytil, i když se stejně rozprsklo.“ Jak je vidět, incident s vajíčky si neprožil jenom Miloš Zeman (a v daleko brutálnější podobě Jiří Paroubek), ale i Klaus a Václav Havel.  

Privatizační fondy? Šéfem právníků ve vládě byl tehdy Pavel Rychetský

Klaus se též vyjádřil k zákonu o privatizačních fondech. Nedávno ho napadl jeho bývalý spolupracovník Tomáš Ježek, že zákon byl patrně napsán špatně schválně, aby umožnil tunelování. „Bez mého angažmá, protože to není něco, co umím, byl vytvořen zákon o investičních privatizačních fondech, ve kterém dominovali právníci, a ne ekonomové, a parlament ho schválil jako obecnější normu, kdy ty fondy mohou vytvářet i nebankovní subjekty. Šéfem právníků ve vládě byl tehdy Pavel Rychetský, i když na to rád zapomíná,“ ukázal na možného viníka Klaus.

Klausův kolega před časem v rozhovoru řekl, že se při privatizaci zhaslo, ať si to ti šikovnější rozeberou. „Mohl jsem se zbláznit, když jsem si přečetl, že toto řekl. Nikdy jsem nic takového neslyšel a nikdy bych takovou hloupou větu neakceptoval,“ zlobil se Klaus.

Pokud jde o privatizační zákony, vždy podle Klause prošly Legislativní radou vlády. Za Klausova působení ve federální vládě byl její předsedou Pavel Rychetský a ze jeho premiérování v české vládě byl předsedou Jan Kalvoda. Tudíž nesou spoluodpovědnost: „Vždycky oni dva měli poslední slovo.“

Nepřetržitý souboj s Václavem Havlem a havlismem

Klaus uvedl i čísla privatizace. Malá privatizace byla ve výši 20 miliard korun, standardní privatizace, což byl často prodej zahraničním vlastníkům, měla objem 400 miliard, kupónová privatizace 300 miliard, převod majetku na obce 300 miliard, transformace JZD do družstev vlastníků 200 miliard a přímé restituce původním vlastníkům činily 100 miliard. 

„Jestli došlo k ideologickému stahování se z trhů na Východě, tak to bylo až v první dekádě 21. století.. To byl havlisticko-rumlovsko-schwarzenbergovsko-topolánkovsko-vondrovský vědomý antiruský postoj,“ ohradil se Klaus k tezi, že se za něj opustily východní trhy.

V době před Sarajevem se podle Klause Jan Kalvoda a Josef Lux chovali „neskutečně“. Klaus též hovoří o svém „nepřetržitém souboji s Václavem Havlem a havlismem.“ Iniciativu „Děkujeme, odejděte“ podle Kaluse organizoval Václav Havel a jeho přátelé.

Institut Václava Kaluse spočítal, že ČR dostává od EU ročně zhruba jedno procento HDP, zatímco Španělsko či Portugalsko dostávaly v době vstupu 6-8 procent. Klaus si nicméně eurodotace nepřeje, protože jdou na věci, které mnohdy nechceme, nepotřebujeme a jsou spojeny s neefektivitou a korupcí. I po 10 letech členství nás v EU prý berou stále jako občany druhé kategorie. Nadvláda Bruselu na ČR není vojenská, ale legislativně-regulatorní.

Klaus se ostře vyjádřil i k zelené ideologii: „Nemám vůbec nic proti ochraně životního prostředí...Nemám nic proti tomu, abychom měli čistý každý potůček, co nejčistší vzduch a abychom neměli poházené plechovky a plastové sáčky v lese. Ale o to enviromentalismu nejde. Ten je prosazováním jedné násilné, agresivní ideologie, která se snaží zotročit člověka.“

Evropská civilizace hyne

V souvislosti s teroristickými útoky ve Francii se stalo ještě aktuálnějším i Klausovo prohlášení k Schengenu a Evropě bez hranic.

„Kdekoho u nás i v zahraničí překvapuji, když říkám: nejásejte nad likvidací hranic. Hranice jsou naprostou nezbytností jakéhokoli lidského žití a hlavně spolužití...Doma zamykáme dveře a nenecháváme je otevřené. My jsme žili téměř půl století ve světě bez hranic, protože železná opona je něco jiného než hranice. Jako člověk, který nemohl dvacet let cestovat na Západ, jsem udivoval a udivuji své přátele, když říkám, že jsme žili ve světě bez hranic a že bych si docela přál chvíli žít ve světě s hranicemi. Nemám problém zastavit auto na Rozvadově a německému celníkovi ukázat pas, místo toho, aby mi po pár kilometrech bavorský policista kontrolovat auto, protože vidí českou značku. Takovou procedurou jsem ochoten procházet dnes a denně stokrát raději než šílenou procedurou prohlídek na letištích, kterými se údajně bojuje s terorismem. Ale ten je vyvolán či umožňován právě hloupým a nedomyšleným otevíráním se a naivní likvidací hranic. Kdyby k tomu nedocházelo, tak bychom neměli terorismus a neměli bychom nové hranice, kterými jsou bezpečnostní rámy a skenery... Ale kdyby byly normálně fungující státy a hranice, tak by měl terorismus daleko menší prostor pro svůj dnešní skoro neomezený rozlet a rozvoj. Bezpečnostní rámy a skenery jsou pro mne hranice svými důsledky, svou nepříjemností, nevlídností, urážlivostí. Ne samo ukazování pasu.“ 

„Kotva ve formě národního státu, který jsme mezitím rozmělnili a vytunelovali, je klíčová. A jakmile taková kotva chybí, pak už je všechno ztraceno, a jediné, co v takovém případě zbude, je celosvětová anarchie, anebo, co je skoro stejně špatné, světové vládnutí...Proto bych trval na zachování kotvy národního státu, protože jinak zahyneme. Zahynuly ostatně už různé minulé civilizace, tak proč by nezahynula i ta dnešní evropská? Ona už stejně hyne,“ varuje Klaus.

Havlismus bylo boření jakékoli politiky

Vzpomněl i na Václava Havla: „Právě Václav Havel byl tím hlavním atakujícím na politické strany a to nemůže být nikdy omluveno a vina za to, že to dělal, by mu nikdy neměla být odpuštěna. To bylo jedno z největších poškození ČR, jaké jsme vůbec mohli prožít.“

„Havlismus bylo boření jakékoli politiky. Byl to anarchizující přístup ke světu na straně jedné a elitářský přístup na straně druhé... Byla to víra, že se v tomto anarchizujícím se světě vždy připravené elity chopí moci,“ řekl exprezident Klaus, který přiznal, že se s Havlem neměli moc rádi, ale jejich osobní setkání byla nekonfliktní.

Klaus míní, že prázdný antikomunismus je náhražkou za vše ostatní, co lidem v hlavách chybí. Komunismus se nevrátí ve staré podobě, ale ve formě nových ideologií.

Pokud jde o Miloše Zemana, tak by si prý Klaus sám nikdy nedovolil být tak aktivistický v zahraniční politice a respektoval by víc postoje vlády a ministerstva zahraničí. Pokud jde o prezidentskou volbu, tak vše, co se událo v nepřímé volbě v roce 2008, bylo úplně idylické ve srovnání s tím, co se dělo během volby přímé. Jiřího Paroubka označil za jedovatě nenávistného. Podle Klause nejsou v Rusku média horší než u nás.

Zeman republiku neprodá

Prozradil i některé pikantnosti z doby své vlády: „Když nastala Kalvodagate, tak ODS nominovala do funkce ministryně spravedlnosti paní Parkanovou. Já jsem si myslel, že to nepřežiju. Moje tehdejší sekretářka Lucie Čadilová, která, když jsem se prvně setkal a debatoval s paní Parkanovou, už mnoho let dává k dobru historku, že mě ještě nikdy neviděla tak naprosto zhrouceného a zničeného. Vypráví, jak jsem úplně bez dechu dosedl do sekretariátu a řekl, aby mi nalili skleničku whisky, abych to vůbec vydýchal.“

Amnestie, kterou jako prezident vyhlásil, byla dle něho správná, i když jeho politickou kariéru strašně poškodila: „Může mě mrzet, že se amnestií pošpinilo mé politické působení a prezidentování, přesto trvám na tom, že její vyhlášení byl správný čin a koneckonců jsem ochoten tu cenu nést. Že bude tak velká, jsem samozřejmě nevěděl.“

Podle Klause prezident Zeman přesunutím otázky milostí na ministerstvo spravedlnosti neplní své ústavní povinnosti. A přidal další věci. „Svými výroky o tunelování a svým heslem ´jít vládě po krku´ poškodil naši zemi více než kdokoli jiný a to mu nemůžu nikdy odpustit,“ podotkl Klaus. Přidal mnoho dalších kritik a pak ale dodal: „Věřím ale, že když půjde do tuhé, republiku neprodá a na likvidaci demokracie u nás nepřistoupí. To je obojí pro mě klíčové. Setkáváme se velmi přátelsky, odlišnost názorů nijak neskrýváme, ale nebrání nám to, abychom si pěkně popovídali.“

Klaus se také přiznal se, že nesmiřitelnost k nafoukaným hlupákům mu zůstala, i když nyní více naslouchá jiným názorům.

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Klaus-Kdyz-jsem-se-dozvedel-o-ministryni-Parkanove-zhroutil-jsem-se-Zhyneme-hlupaci-a-dalsi-perly-o-Havlovi-Zemanovi-amnestii-privatizaci-369057

—————

Zpět


Po půl roce dokázáno
Čtěte jeho maily

Zničil Českou republiku

na příkaz shora
pomocí migrantů.

Zločince smích přejde.


Západní civilizaci nezničí ti zlí, ale dobří. Se zlými si dobří vždycky poradili. Ale s dobrými, kteří jsou v omylu a kteří si jen myslí, že konají dobro, ale ve skutečnosti konají zlo, si tato civilizace poradit neumí a tito dobří ji zničí. A nejde jen o nadpřirozené skutečnosti, kde jsou tito dobří v omylu a tak páchají zlo (Hus – husité, Luther – protestanti, Rahner – ekumenici). Předsudečné omyly dobrých se tragicky projevují i v záležitostech pozemských. Kolik je jen negativních předsudků vůči Rusku, kolik jen positivních předsudků o USA a EU! Kolik je jen negativních předsudků o katolickém státě a positivních předsudků o této atheistické civilizaci! Dobří, kteří žijí v předsudečných omylech, jsou nejnebezpečnějšími škůdci západní civilizace. I Desatero, podle svého výkladu, dodržují, a rozvracejí společnost. Dobří jsou bez hříchu a zničí svět.