Česká a moravská domácí kuchyně – základní idea

Také rubrika Domácí kuchyně je věrná názvu a ideji těchto stránek. Nejde v ní o kuchyni veřejnou, restaurační nebo tzv. závodní, ani o kuchyni exotickou, mezinárodní nebo cizokrajnou. Shromáždili jsme několik zdrojů a autorů, kteří Vám budou pravidelně nabízet recepty chutné, zdravé, a přitom klasické a osvědčené, spíše než pokusy a návrhy moderní. Na nejbližší roky jsme proto připravili následující seznam jídel a nápojů, které jsou vpravdě pokladem naší tradiční národní domácí kuchyně a které by měli znát nejen ti, kdo je připravují, ale všichni, kdo si na nich pochutnávají.

Polévky

Bujón
Cibulačka všetatská z Polabí
Česnečka moravská
Kapání do polévky
Kyselica valašská
Kyselo houbové s vejci
Kyselo krkonošské
Kyselo krkonošské pravé
Noky krupicové
Noky krupicově odpalované
Nudle polévkové babiččiny
Polévka bramborová
Polévka bramborová horácká
Polévka fazolová
Polévka fazolová nebo čočková, česká
Polévka hrachová Anny Drůbkové (1906)
Polévka hrachová vánoční
Polévka hrstková
Polévka mléčná zeleninová
Polévka oukropová
Polévka petrželová
Polévka rybí
Polévka rybí vánoční staročeská
Polévka ředkvičková jarní
Polévka z krupek a sušených hub
Polévka zelná
Zelňačka moravská

Hlavní jídla

Bramborák domácí klasický
Brambory šťouchané s cibulí
Brambory zapečené se zeleninou
Brambory zapražené
Bůček nakládaný voňavý
Bůček pečený zabijačkový pikantní
Čočka nakyselo
Fazole bílé po starornoravsku
Flíčky moučné s uzeným masem
Flíčky s houbami – hubník
Guláš bramborový s fazolemi
Halušky brynzové bramborové
Hrudi skopové zapečené
Hubník podkrkonošský
Husa pečená na kmíně
Husí stehna dušená v zelí
Husička pečená mladá na majoránce a s jablky
Huspenina podle paračovského strýčka
Jehněčí medailonky zapečené se sýrem
Jitrnice s krupicí šumavská
Kachna pečená plněná červeným zelím
Kachna pečená s jablky
Kachna pečená s kmínem
Kapr marinovaný po Třeboňsku
Kapr načerno s knedlíkem vařeným v ubrousku podle vyšehradského hoteliéra
Kapr pomlynářsku
Kapr smažený dozlatova jihočeský
Kapr vařený namodro s pikantní omáčkou
Karbanátky králičí
Karbanátky smažené z hlív
Karbenata jakákoliv
Kaše bramborová hedvábná
Kaše hrachová
Kaše hrachová, čočková a bobová
Kaše kukuřičná – polenta, puliska, mamaliga
Kaše nastavovaná
Kaše pohanková sladká
Kaše pohanková slaná aneb Valašské černidlo
Kaše z prosa
Knedlík houskový domácí kynutý
Knedlík houskový pražský
Knedlík vařený v ubrousku
Knedlík vařený v ubrousku jemný
Knedlíky bramborové
Knedlíky bramborové s houskou
Knedlíky chlupaté
Knedlíky krupičné
Knedlíky pohankové
Knedlíky rohlíkové v ubrousku
Knedlíky s povidly
Knedlíky s uzeným masem
Knedlíky se škvarky
Knedlíky švestkové
Knedlíky tvarohové
Kočičí ranec – čočka a kroupy
Kočičí svatba – hrách a kroupy
Králičí stehna pečená s rybízovou omáčkou a bramborovými kroketami
Králík pečený moravský na slanině a na cibuli s palačinkami
Krev husí dušená s vejci
Krkovička pečená voňavá
Krokety bramborové
Kuba černý
Kuba jihočeský
Kuba staročeský černý
Kuře pečené na zelí s chlupatými knedlíky
Kuře plněné jáhlami
Kuře s jablky
Kuře smažené v troubě s bylinkovou omáčkou
Kuře upečené jako husa nebo kachna
Ledvinky vepřové po staromoravsku
Lukše
Mozeček vepřový s houbami
Mozek telecí
Nudle či řezance
Paštika játrová zabijačková
Paštika z vepřových jater poctivá
Placky bramborové – patenty
Placky bramborové staročeské se zelím, povidlím a mákem
Placky škvarkové
Plec vepřová pikantní s hedvábnou bramborovou kaší
Plíčky nakyselo s jemnou zeleninkou čili pajšl
Pomazánka škvarková
Pučálka
Rybí rosol
Řízky telecí malé
Řízky vaječné
Salát bramborový bez majonézy
Salát bramborový s celerem
Salát bramborový s majonézou jednoduchý
Salát vlašský základní
Šišky bramborové
Škubánky bramborové – kucmoch (Polabí)
Škubánky jáhlové
Šulánky – husí krky
Švec – fazole a kroupy
Tlačenka z vepřového kolena
Trdelníky
Trhanec krupicový
Vejce s osmaženou houskou
Vejce ztracená
Vepřové maso na pivu staročeské
Vrabci moravští
Zajíc načerno v omáčce s domácím kynutým houskovým knedlíkem
Zvěřina černá na divoko

Omáčky

Omáčka česneková
Omáčka houbová moravská
Omáčka koprová
Omáčka křenová
Omáčka pikantní
Omáčka rajská

Zelenina, ovoce

Cibulky perlové
Čočka naklíčená
Hrášek s mrkví dušený
Hrášek zelený
Chřest s máslem
Kapusta růžičková
Kompot jablkový domácí
Květák se sýrem
Květák zadělávaný
Ocet vinný
Pór mladý
Ryzce v octě
Řepa červená naložená
Salát český
Salát hlávkový s polníčkem a křenovou zálivkou
Salát polníčkový
Salát z jarních kopřiv
Šípky sušené podomácku
Špenát z mladých kopřiv
Švestky s ořechy sušené
Zelí kvašené domácí tradiční
Zelí staročeské

Moučníky, pečivo

Bábovka dortová
Bábovka jáhlová naší babičky
Bábovka jako makovec
Bábovka piškotová slavnostní
Beránek hrnečkový úsporný
Beránek z piškotového těsta velikonoční
Beránek z kynutého těsta velikonoční
Beránek z tvarohového těsta velikonoční
Briošky
Buchty české
Cop velikonoční
Dort čokoládový
Hnětýnky staročeské
Houstičky a rohlíčky
Houstičky mandlové
Chléb domácí
Chléb pšeničný
Chlebíček biskupský
Jablka smažená s vinnou pěnou
Jáhelník s borůvkami
Jáhelník s rýží
Jahelník se švestkami
Jahelník ševcovský
Jidáše
Koblihy masopustní
Koblihy poctivé
Koláč bramborový s tvarohem nebo zavařeninou
Koláč linecký s tvarohem
Koláč povidlový
Koláč s ovocem
Koláč skořicový
Koláč švestkový staročeský
Koláče posvícenské dvojctihodně dobré
Křížaly z jablek
Lívance
Lívance mrkvové
Lívanečky se skořicí a smetanou
Makovec
Makovec bez vajec
Marmeláda z černého rybízu nevařená
Marmeláda z jeřabin a jablek
Mazanec velikonoční
Milosti Boží
Milosti Boží I. a II.
Mrkvance
Náplň maková
Náplň povidlová
Náplň povidlová jednodušší
Náplň tvarohová
Náplň tvarohová lehká
Náplň tvarohová vydatnější
Nudle s mákem
Nudle s povidly
Nudle s tvarohem
Palačinky
Pečivo velikonoční z houskového těsta
Perníčky vánoční
Perníčky vánoční tradiční
Perník na figurky
Poleva citronová
Poleva čokoládová
Poleva kakaová
Poleva kávová
Poleva mramorová
Poleva rumová
Povidla švestková
Povidla švestková bez přídavku cukru
Povidla z dýně. rajčat, švestek, jablek a hrušek
Preclíky medové vánoční
Pudink čokoládový
Rohlíčky mrkvové
Šišky švestkové moravské
Šišky tvarohové se švestkovou omáčkou
Šneci tvarohoví s mákem a jablky
Štola velikonoční
Štrůdl vánoční s brusinkovou marmeládou a sušenými švestkami z Podkrkonoší
Táč se švestkami
Tašky z tvarohového těsta pečené
Taštičky bramborové plněné povidly a posypané perníkem
Taštičky s povidlím
Taštičky s tvarohem
Vánočku jak správně upéct
Vdolky
Vdolky moravské neboli koláčky české dvojctihodné
Vdolky s povidlovou odvárkou
Vdolky v troubě
Závin jablkový pivní
Závin tažený Rózinčin
Zázvorky z Krkonoš

Nápoje

Likér (koňak) vaječný
Likér bezinkový
Likér žaludeční
Limonáda z čerstvých bezových květů
Šťáva ostružinová
Víno šípkové postaru
Víno trnkové


Po půl roce dokázáno
Čtěte jeho maily

Zničil Českou republiku

na příkaz shora
pomocí migrantů.

Zločince smích přejde.


Západní civilizaci nezničí ti zlí, ale dobří. Se zlými si dobří vždycky poradili. Ale s dobrými, kteří jsou v omylu a kteří si jen myslí, že konají dobro, ale ve skutečnosti konají zlo, si tato civilizace poradit neumí a tito dobří ji zničí. A nejde jen o nadpřirozené skutečnosti, kde jsou tito dobří v omylu a tak páchají zlo (Hus – husité, Luther – protestanti, Rahner – ekumenici). Předsudečné omyly dobrých se tragicky projevují i v záležitostech pozemských. Kolik je jen negativních předsudků vůči Rusku, kolik jen positivních předsudků o USA a EU! Kolik je jen negativních předsudků o katolickém státě a positivních předsudků o této atheistické civilizaci! Dobří, kteří žijí v předsudečných omylech, jsou nejnebezpečnějšími škůdci západní civilizace. I Desatero, podle svého výkladu, dodržují, a rozvracejí společnost. Dobří jsou bez hříchu a zničí svět.