S kritickým komentářem přišel také britský deník The Indepedent: "Donald Trump podkopal demokracii, jakmile byl uveden do úřadu presidenta. Lidé vždy vnímali politiky jako sobce, ale toto je něco jiného. Trump nejenže strhal jednotlivé politiky, ale strhal celou politickou třídu a politický systém, který ho vynesl tam, kde je," napsal The Independent.

"Donald Trump přednesl projev pro zemi, která stojí na okraji propasti. Jeho řeč byla absurdně přemrštěná, téměř hloupá. Říci, že Amerika čelí krveprolévání, je urážkou inteligence posluchačů," konstatoval britský deník The Times.

Nyní vládne v Bílém domě "čistý populismus", uvedl rakouský list Der Standard. Po "agresivním, bojechtivém projevu je jasné, že svět musí očekávat od Spojených států více protekcionismu a izolacionismu", dodal Der Standard.

Projev nového presidenta ukázal, že "Trump neopustí populistické slogany z volební kampaně", napsal německý list Die Welt.

Trumpova politika stavějící Ameriku na první místo vyvolala obavy v médiích i v dalších zemích, například ve Španělsku. "Trump zahájil varováním světu: Budu myslet pouze na Ameriku," napsal list El Confidencial.

Švýcarský list Neue Zürcher Zeitung podotkl, že "ve stopách velikánů jako George Washington, Abraham Lincoln a Franklin Roosevelt se nově zvolený president jeví jako chuligán". Podle švýcarského deníku se Američané rozhodli pro "riskantní experiment, za jehož neúspěch draze zaplatí".