17.02.2011 09:57

2011-01 Kachna pečená s jablky, Meruňkový dort

Kachna pečená s jablky
Potřebujeme:
● 1 kachnu
● sůl
● kmín
● moučkový cukr
● 4 středně velká jablka
● petrželovou nať
Postup:
Očištěnou a omytou kachnu osolíme uvnitř i na povrchu, necháme chvíli odležet, a pak ji naplníme oloupanými, na dílky pokrájenými jablky. Otvor sešijeme bílou nití, kachnu dáme na pekáč nohama vzhůru, posypeme ji kmínem, podlijeme trochou vody, přikryjeme ji a pečeme asi hodinu. Při pečení kachnu občas propícháme masovou vidlicí na prsou a pod křídly, aby vyteklo sádlo, které sbíráme do zvláštní nádobky.
Pečeme do měkka. Během pečení kachnu podle potřeby můžeme ještě přelít mastnou šťávou a podlít vodou. Z měkké kachny vyjmeme jablka, trochu je pocukrujeme a na talířích jimi kachnu obložíme. Před podáváním můžeme kachnu posypat i nasekanou petrželovou natí.
Jako přílohu můžeme podávat bramborový knedlík.

Meruňkový dort
40 minut / 12 porcí
Potřebujeme:
- Korpus:
● 100 g kukuřičných lupínků
● 100 g čokolády na vaření
● olej na vymazání formy
- Náplň:
● 1 meruňkový kompot (600g)
● 15 g želatiny
● 400 g zakysané smetany
● 140 g moučkového cukru
● vanilku
● 200 ml smetany ke šlehání
● lentilky na dozdobení
Postup:
1. Dortovou formu (o průměru 22 cm) vytřeme olejem a na dno položíme kolečko vystřižené z pečícího papíru o stejném průměru. Do větší mísy vsypeme kukuřičné lupínky. Zalijeme je čokoládou (kterou jsme ve vodní lázni při nízké teplotě rozpustili) a důkladně rozmícháme.
2. Lžičkou vytvoříme z vzniklé hmoty na pečícím papíru několik malých hromádek a necháme je ztuhnout (později je použijeme na dozdobení dortu). Zbylou hmotu rovnoměrně rozprostřeme na dno dortové formy. Korpus uložíme do chladna, aby ztuhnul (minimálně 3 hodiny).
3. Meruňky necháme na sítku okapat. Do 100 ml meruňkového nálevu namočíme želatinu. Po tom, co nabobtná, ji zahřejeme a necháme rozpustit (nesmí se vařit!).
4. Zakysanou smetanu osladíme moučkovým a vanilkovým cukrem. Pak opatrně vmícháme dotuha vyšlehanou smetanu a želatinu. Polovinu krému vlijeme do formy na korpus. Navrch rozložíme meruňky a rozetřeme zbylý krém. Dort uložíme do chladu (nejlépe přes noc). Po ztuhnutí jej dozdobíme předem připravenými hromádkami lupínků a lentilkami.

Markéta Burianová, Marie Rumlová

—————

Zpět


Po půl roce dokázáno
Čtěte jeho maily

Zničil Českou republiku

na příkaz shora
pomocí migrantů.

Zločince smích přejde.


Západní civilizaci nezničí ti zlí, ale dobří. Se zlými si dobří vždycky poradili. Ale s dobrými, kteří jsou v omylu a kteří si jen myslí, že konají dobro, ale ve skutečnosti konají zlo, si tato civilizace poradit neumí a tito dobří ji zničí. A nejde jen o nadpřirozené skutečnosti, kde jsou tito dobří v omylu a tak páchají zlo (Hus – husité, Luther – protestanti, Rahner – ekumenici). Předsudečné omyly dobrých se tragicky projevují i v záležitostech pozemských. Kolik je jen negativních předsudků vůči Rusku, kolik jen positivních předsudků o USA a EU! Kolik je jen negativních předsudků o katolickém státě a positivních předsudků o této atheistické civilizaci! Dobří, kteří žijí v předsudečných omylech, jsou nejnebezpečnějšími škůdci západní civilizace. I Desatero, podle svého výkladu, dodržují, a rozvracejí společnost. Dobří jsou bez hříchu a zničí svět.